O vesoljskih ladjah in nadzvočnih potniških letalih

Washington D.C, Združene države Amerike

Odraščala sem v družini, kjer je oče v želji, da bi svojega sina odvrnil od tega, da bi se pretirano navduševal nad motorji, njegovo pozornost raje preusmerjal v letalstvo. Tako se je brat dodobra zacopral v vse, kar je letelo, moj najboljši prijatelj iz otroštva pa tudi. Vsi trije so imeli neusahljive debate o letalih, doma smo imeli nešteto maket vojaških in potniških letal in verjetno ni minil dan, da ne bi kdo povedal kaj novega o letalstvu. Tako ni prav nič nenavadno, da se je nekaj te ljubezni odkrhnilo tudi name. Že kot deklica sem brez problemov ločila lovce F14, F15, F16 in F18 in imela izbrano celo svoje najljubše letalo.

Ko se je pojavila priložnost, da obiščem muzej letalstva v Washingtonu, se nisem pustila kaj pretirano prepričevati. Najprej sva obiskala Smithsonian National Air & Space Musem v samem centru Washingtona. Ker pa je ta muzej premajhen za vsa plovila, ki so jih želeli razstaviti, so velik del tega muzeja preselili v ogromen hangar blizu letališča Dulles v Washingtonu in ga natrpali z zračnimi in vesoljskimi plovili ter ga poimenovali Steven F. Udvar-Hazy Center. Brez kakšnega posebnega odločanja sva obiskala tudi slednjega. Sprehajala sva se med vojaškimi bombniki, potniškimi boeingi, se čudila nadzvočnemu potniškemu letalu Concorde, bila navdušena nad vojaškim vohunskim letalom Lockheed SR-71 Blackbird, se zamislila ob pogledu na bombnik Boeing B-29 Enola Gay, ki je 6. avgusta leta 1945 odvrgel jedrsko bombo na Hirošimo in ostala brez besed, ko sva se sprehodila okoli vesoljskega plovila Discovery.

Sprehajanje med temi jeklenimi ptiči vzbuja strahospoštovanje in osuplost, ne samo do samih plovil – do njihove lepote, velikosti, oblike, pač pa tudi do vseh briljantnih umov, ki stojijo za njimi. Koliko naprednega razmišljanja, tehnologije, poskusov in napak je bilo potrebnih, da so lahko ustvarili te čudovite jeklene ptice. Skoraj težko je verjeti tej perfekciji dosežka – da je človek, po tolikih letih raznoraznih (med njimi nešteto neuspešnih) poskusov, ne samo poletel, ampak poletel daleč, kontrolirano, prebil zvočni zid, na plovilo naložil potnike in tovor in celo dosegel vesolje. Ta čudoviti briljantni človeški um v svoji najboljši in hkrati najslabši izvedbi. Ta čudoviti briljantni človeški um, ki je spremenil svet, začel odkrivati vesolje in katerikoli kotiček na zemlji približal na samo nekaj ur stran. In ta čudoviti briljantni človeški um, ki si je dovolil ustvariti bombnike in bombe, ki lahko z enim ukazom z obličja Zemlje zbrišejo po cele države.

Ta muzej je prav zares spomenik temu našemu čudovitemu briljantnemu človeškemu umu, ki je zmožen ustvariti toliko osupljivih stvari, ki si jih skorajda težko zamislimo – vse te inovacije, ki premikajo meje, ki povezujejo, ustvarjajo, odkrivajo, a se je hkrati zmožen pokazati v svoji najslabši, uničujoči, groteskni in odvratni luči z ustvarjanjem in početjem pogubnih stvari, s katerimi ubija, sovraži, uniči. Ah človek, ti čudno čudno bitje.

Naslov: Steven F Udvar-Hazy Center, 14390 Air and Space Museum Pkwy, Chantilly, VA 20151, Združene države Amerike




P.s: Če so vam moji zapisi koristni in bi mi želeli častiti kavo na mojem naslednjem potovanju, svojo naslednjo rezervacijo na booking.com opravite preko te povezave ali s klikom na spodnje ponudbe. (Vi ne boste plačali nič več kot sicer, le booking.com bo delček svoje provizije namenil meni.) Hvala! <3



Booking.com