Najljubša prvomajska potepanja

Sneg se hitro topi in z mislimi sem že pri planiranju naslednjega potovanja. Zadnje dni veliko premlevam in se odločam, kam bi potovala za prvi maj. Ker so letalske karte najbolj ugodne ravno sedem tednov pred predvidenim odhodom, je sedaj res zadnji čas, da se dokončno odločim in splaniram naslednje potepanje. Če se tudi vi še vedno odločate kam bi potovali, sem spodaj podala izbor svojih (preverjenih) najljubših destinacij, ki so popolne za obisk med prvomajskimi prazniki.

Sicilija

Prvi maj je po mojem mnenju najboljši čas za obisk Sicilije. Vreme je toplo, vendar ne prevroče, turistov pa je sorazmerno malo, zato so tudi cene nižje. Kopali v morju se sicer verjetno še ne boste, boste pa zato imeli popolne pogoje za raziskovanje tega raznolikega otoka. Midva sva odkrivala mesta, kot npr. Palermo, Cefalu, Taormina, Ragusa in Modica, kjer sva se sladkala s čokolado, stopala po poteh Botra v Savoci, se čudila soteski Alcantara, si privoščila sendvič na tržnici v Sirakuzah, se povzpela na ledeno Etno, obiskala mesto Milazzo in se od tam podala na potepanje po Eolskih otočkih ter se čudila belim stopnicam in ostankom starodavnih grških stavb v Agrigentu. Vse o najinem potepanju z avtom po Siciliji, ki nama bo za vedno ostalo v čudovitem spominu, si lahko preberete tukaj. (Več fotografij s Sicilije pa najdete tu.)

Bali

Pomlad je popoln čas za obisk Indonezije. Marca se konča deževna sezona, začenjajo se topli sončni dnevi brez ali z malo dežja, turistov še ni veliko, cene pa so nižje kot v visoki sezoni. Vse o mojem lanskem potepanju po Baliju in otočju Flores med prvomajskimi prazniki lahko preberete tukaj.

anjenidoma_travel

Zahod ZDA

Če bi lahko ponovila samo eno potovanje, bi zagotovo ponovila najino potepanje po zahodu Združenih držav Amerike. Iz Zagreba sva preko Londona poletela do New Yorka, kjer sva preživela nekaj dni v odkrivanju vsega kar ponuja to nikoli speče mesto. Nato sva z notranjim letom poletela do San Francisca, kjer se je pravzaprav najina dogodivščina šele dobro pričela. Izposodila sva si avto in par dni odkrivala San Francisco z okolico, plavala z (rešenimi) delfini, navijala na košarkaški tekmi MBA playoff med ekipama LA Clippers in Golden State Warriors, nato pa se napotila dalje. Ustavila sva se v Yosemite narodnem parku, kjer sva naletela še na sneg in se odpravila na pohod, nato pa se zapeljala mimo Narodnega parka Sekvoj (Sequoia National Park) in upala, da nama ne poči guma med vožnjo po Dolini smrti (Death Valley). Tam sva se ustavila, da sva poskakovala po peščenih sipinah in se sprehodila po najnižji točki severne Amerike (Badwater Basin), se čudila barvam v Red Rock Canyon in za zaključek prispela v Las Vegas. Tam sva preživela divjih nekaj dni in se nato preko Londona zopet vrnila domov.
Obisk tega dela severne Amerike priporočam, ker je vreme ravno dovolj toplo za odkrivanje, nevzdržnih množic turistov v narodnih parkih, kot jih tam najdete sredi poletja, pa še ni.

Pariz

Sicer pravijo, da je Pariz vedno dobra ideja, ampak v času cvetenja češenj in vseh možnih rožic, je ta ideja ne samo dobra, ampak odlična. Vse o (mojem) Parizu najdete tukaj.

Amalfijska obala

Amalfijska obala je resnično pravljična. Edina pomanjkljivost, ki kali to magičnost, so trume turistov, ki tja zaidejo poleti. Da bi se jim izognili, vam priporočam obisk spomladi, ko so temperature prijetno tople, prave vročine in množic turistov pa še ni. Navdih za Neapelj, Sorrento in Amalfijsko obalo najdete tukaj.

Santorini

Tudi Santorini je izjemno oblegan v visoki sezoni. Ker je kot košček pravljice in ponuja resnično veliko za videti in doživeti, bi ga bilo škoda zamuditi. Najbolj prijetno se vam bo po tem rogljičkasto oblikovanem otočku sprehajati bodisi spomladi bodisi jeseni, ko bodo trume turistov še doma. Moje zapise o Santoriniju najdete tukaj.

Maldivi

Pravijo, da za obisk Maldivov sploh ni slabega časa, s čimer se jaz kar strinjam. Konec aprila se na Maldivih končuje suha sezona, zato je vreme nekoliko rizično, vendar pa še vedno ni prave mokre sezone, zato so morebitni nalivi večinoma kratki in redki. Prav verjetno vas ves čas poležavanja na plaži in vsesplošnega uživanja ne bo ujela niti ena kapljica, vam bo pa zato zelo hvaležna denarnica, saj so cene bistveno nižje kot v visoki sezoni. O najinem medenem tednu na Maldivih lahko preberete tukaj.

Šrilanka

Vreme na Šrilanki je kar kompleksno – nanj vplivata dva različna monsuna. Jugovzhodni prinaša dež na jugozahodni in zahodni del otoka in sicer med aprilom/majem in septembrom, severovzhodni monsun pa namoči vzhodni del nekje od novembra do marca. Posledično je najboljši čas za obisk zahodnega in južnega dela od decembra do marca in vzhodnega dela od aprila/maja do septembra. Sončni in topli dnevi so stalnica skozi vse leto, zato pravijo, da je Šrilanka destinacija, ki je primerna za obisk kadarkoli v letu. Tudi v času deževja je vreme redko tako dramatično, da bi vam lahko pokvarilo odkrivanje tega otočka, ki je pravi miks kultur, jezikov in nacionalnosti, z zelo prijaznimi ljudmi, pekočo hrano, impresivno kulturno dediščino in čudovito naravo.

P.s: Če so vam moji zapisi koristni in bi mi želeli častiti kavo na mojem naslednjem potovanju, svojo naslednjo rezervacijo na booking.com opravite preko te povezave ali s klikom na spodnje ponudbe. (Vi ne boste plačali nič več kot sicer, le booking.com bo delček svoje provizije namenil meni.) Hvala! <3



Booking.com