Translate this post to English
Živahna prestolnica Fira

Santorini, Grčija

Fira je živahna prestolnica Santorinija z belimi hiškami, nasutimi visoko na strmem klifu brez kakšnega posebnega arhitekturnega načrta ter z razgledom na vulkan in otok z imenom Thirassia. Je polna ozkih uličic in barov, iz katerih se ob večerih vijejo najnovejše glasbene uspešnice in pred katerimi stojijo mladeniči, ki vas z obljubami o veseli urici vabijo v lokal. V Firi najdete veliko restavracij in muzejev, pa modnih trgovin in turističnih prodajalnic. Po ovinkasti potki, ki se strmo spušča proti morju, se lahko spustite do pristanišča (the old port), kjer ni prav veliko za početi, lahko pa kaj dobrega pojeste ali pa ujamete kakšno izmed ladjic, ki vas bo popeljala na izlet. Midva sva se odločila za izlet do vulkana in vročih vrelcev, o katerem sem pisala tukaj. Z vrha Fire do pristanišča pridete na tri načine: lahko se sprehodite, se podate na (izjemno turistično in na videz nič prijetno) ježo z osličkom ali pa se odločite za vožnjo z gondolo, ki vas do cilja pripelje v le nekaj kratkih minutkah (5 eur na osebo v eno smer). Midva sva navzdol hodila peš (izjemno previdno med vsemi iztrebki), navzgor pa sva se peljala z gondolo. Ker se v pristanišču izkrcavajo križarke, se zna večekrat zgoditi, da se na gondolo čaka v dolgih, Kitajčkov polnih vrstah.

Fira je idealna destinacija za dobre večerje s pogledom na čudovit sončni zahod, čeprav je tukaj, še posebno zaradi križark, vse še nekoliko dražje kot drugod na Santoriniju. Je dobra izhodiščna točka za izlete drugod po otoku ter za nakupovalne pohode. In pa seveda za lovljenje čudovitih razgledov.

Prenočišče: Mythical Blue Luxury Suites (ki ga zaradi izjemne lokacije, odličnih zajtrkov, prelepih sob in ostalega interierja ter profesionalnega osebja toplo priporočava)



Booking.com