V zibelki pice | Neapelj, Italija

V Neaplju sva preživela dva dni, od tega sva enega porabila za obisk Procide. S svojo surovo zunanjostjo je Neapelj marsikomu neprivlačen, zato sva pred odhodom o njem slišala marsikatero slabo besedo. Pripravila sva se na to, da nama ne bo všeč, da ga bova preprosto obiskala zgolj zato, ker je popolna iztočnica za raziskovanje tega dela Italije. Iz neapeljskegea pristanišča se lahko odpeljete do otokov Ischia, Procida, Capri, obiščete Sorrento (in nato vso Amalfijsko obalo), se z vlakom zapeljete do znamenitih Pompejev in se povzpnete na vulkan Vezuv.

Stanovala sva v hotelu Eurostars Hotel Excelsior, nad katerim sva bila navdušena. Hotel je čudovit, njegova lokacija pa popolna. Sobe so prostorne, razgled s terase osupljiv, notranjost daje pridih luksuznosti. Zajtrki so doplačljivi in stanejo 27 eur na dan na osebo. Ker se nama je zdelo to nekoliko oderuško, sva si zajtrk raje privoščila v lokalu za ovinkom, kjer sva nadvse uživala. Hotel stoji ob morju in nudi čudovite razglede na grad Castel dell’Ovo, na morje in na samo mesto. Stoji kilometer od pristanišča, od koder se lahko zapeljete na druge otoke. Do njega se lahko sprehodite ob obali. Področje okoli hotela, ki se imenuje Longomare, se zvečer povsem spremeni – cesta se zapre in spremeni v sprehajalno pot, z nešteto lokali na eni strani in z morjem na drugi. Ob glasbi in opazovanjem mimoidočih si lahko privoščite pijačo, jedačo, sladoled ali pa samo kozarec vina in preprosto uživate.

Čeprav sva bila zadržana, sva na koncu ugotovila, da bi lahko v Neaplju z veseljem ostala še kar nekaj dni. Želela bi si ga še malo bolj raziskati, morda skočiti še na otok Ischia (kjer je bil letos poleti sicer potres) in preprosto zaužiti ta poseben neapeljski čar. Seveda ob vsakodnevnem glodanju pice.

Ali ste vedeli?

  • V Neaplju je leta 1830 vrata odprla prva picerija na svetu, Antica Pizzeria Port’Alba.
  • V Neaplju se je rodila Sophia Loren.
  • Pica Margerita je bila poimenovana po kraljici Margheriti Teresi Giovanni in sicer po njenem obisku Neaplja v letu 1889. Značilno za to pico je, da prikazuje barve italijanske zastave: zelena bazilika, bel sir in rdeča paradižnikova omaka.

Prenočišče: Eurostars Hotel Excelsior (booking/agoda)

.

.

Namig

  • Če opravljate rezervacijo preko Booking.com, uporabite to povezavo in booking.com vam bo povrnil 15 EUR
  • Če opravljate rezervacijo preko Airbnb in je to vaša prva rezervacija, s to povezavo prejmete 30 EUR popusta