Translate this post to English

Prelaz Falzarego | Dolomiti, Italija

Prelaz Falzarego je prelaz v provinci Belluno v Italiji na višini 2105 metrov, ki povezuje Cortino d’Ampezzo z naseljem Andráz na drugi strani prelaza. Je popolno izhodišče za obisk gore Lagazuoi (2835 m), ki je znana po tem, da je prežeta s tuneli, ki so jih vojaki zgradili v prvi svetovni vojni, da so tako omogočili boljšo logistiko in zaščito svoje vojske. Danes je veliko tunelov odprtih in se lahko po njih vzpnete na goro Lagazuoi (ali z nje). Prelaz Falzarego pa nudi še mnogo ostalih možnosti za pohode. Ko sva ga obiskala prvi dan najinega bivanja v Cortini d’Ampezzo, sva bila že nekoliko pozna za vzpon na goro Lagazuoi, zato sva krenila v nasprotno smer – na pohod do jezera, ki sva ga na žalost zgrešila (v vročih poletnih mesecih se jezero izsuši), sva pa kljub temu imela čudovit pohod z mogočnimi razgledi na sosednje gore, vključno z Marmolado in Lagazuoi. Vzpon na slednjo sva si tako prihranila za naslednji dan.

Do prelaza Falzarego sva se pripeljala iz Cortine d’Ampezzo, kjer sva v hotelu Hotel Villa Argentina pustila svojo prtljago (in nato dvakrat prespala). Na pohodu sva srečala le nekaj ljudi, večino časa pa sva bila sama. Midva in čudovita narava, hodila sva v tišini in miru, slišala sva drug drugega in svoje misli. To je bilo po pohodu po verjetno najbolj popularni poti okoli gore Tre Cime di Lavaredo prejšnji dan pravi balzam za dušo.

Prenočišče: Hotel Villa Argentina (booking/agoda).

.

Dodatno: 

  • Če opravljate rezervacijo preko Booking.com, uporabite to povezavo
  • Če opravljate rezervacijo preko Airbnb in je to vaša prva rezervacija, s to povezavo prejmete 30 EUR popustaBooking.com
Booking.com