Translate this post to English

Slikovita Procida | Neapeljski zaliv, Italija

Nekaj je na teh barvitih mestecih, da me vedno znova očarajo. Burano, Manarola (Cinque Terre), Positano so le nekateri bolj znani izmed njih. Manj znan, pa zato nič manj lep, pa je otoček vulkanskega izvora z imenom Procida, ki je ujet med Neapelj na eni strani in svojo večjo sestro, otokom Ischio na drugi. Spada pod regijo Campania, z mostom pa se k njem povezuje še miniaturni otoček (danes naravni rezervat) Vivara. Je odlična destinacija za enodnevni, poldnevni ali nekajurni izlet iz Neaplja, saj je Procida skriti zaklad, ki danes še ni turistično pokvarjena in na njej lahko začutite še tisti pravi utrip, nezastrupljen od masovnega turizma.

Iz Neaplja laho Procido dosežete v 35 minutah s hitrim čolnom s pomola Molo Beverello ali z nekoliko počasnejšim trajektom iz pristanišča Terminal Porta di Massa, slednji vam bo vzel 1 uro. Urnik lahko preverite na internetu tukaj in tukaj.

Ko prispete na Procido, se lahko zapeljete z avtobusom, taxijem ali pa se sprehodite na drugo stran otoka, kjer so najlepši razgledi na najbolj znameniti del Procide. Ladja se bo zasidrala v Procida Porto in najlepše razglede boste dosegli, če boste sledili znakom za Terra Murata. Na levi boste zagledali glavno cerkev na otoku, ki se imenuje Santa Maria della Pietà. Vzdolž nje in od nje naprej so zasidrane barke in čolni, njim nasproti pa so posajeni lokali, restavracije in trgovinice. Od tod se preostali del mesta vzpenja strmo navzgor. Ozke, strme uličice so urejene enosmerno, kljub temu primanjkuje prostora za pešče, zato se boste morali ob prihajajočem avtomobilu ali avtobusu stisniti ob stavbe ali stopiti na stopničko od vhodnih vrat okoliških pritličnih stanovanj. Ko boste prispeli do najvišje točke otoka, utrbe, ki je bila do nedavnega zapor, se vam bodo razpostrli čudoviti pogledi na marino Marina Corricella. Ko se boste spuščali nazaj, se spustite po strmih stopničkah vse do marine, popijte/pojejte kakšno Granito al Limone ali si privoščite kosilo v eni izmed restavracij in se tako malo ohladite in si naberite moči za vzpon nazaj po strmih stopnicah. Čeprav to predvsem v žgočem poletnem soncu zahteva kar nekaj napora, je tega vsekakor vredno.

Obisk Procide toplo priporočam!

Prenočišče: Eurostars Hotel Excelsior (booking/agoda) – priporočam tudi zaradi bližine pristanišča (10 minut hoje ob obali), od koder lahko dosežete Procido

.

.

Dodatno: 

  • Če opravljate rezervacijo preko Booking.com, uporabite to povezavo.
  • Če opravljate rezervacijo preko Airbnb in je to vaša prva rezervacija, s to povezavo prejmete 30 EUR popusta