Kako se (ne) obnašati na poroki

 

Prejeli ste vabilo na poroko. Morda ste družinski član neveste ali ženina, morda njun prijatelj, morda pa se boste na poroki znašli, ker ste partner/ica ali družinski član povabljenega. Ne glede na to, kakšen je vaš odnos z nevesto ali ženinom, obstajajo pravila, ki bi se jih morali držati – ne samo zato, da dan mine čimbolj prijetno, pač pa da za seboj tudi pusti čudovite spomine, ki se jih boste skupaj še dolgo radi spominjali.

Na vabilo odgovorite čimprej

Lepo je, da kmalu po tem, ko ste prejeli vabilo, pokličete (ali kako drugače javite) mladoporočenca in potrdite prejem vabila. Če vabilo ni bilo osebno izročeno, pač pa poslano po pošti, se lahko mladoporočenca sprašujeta, ali je sploh našlo svojega naslovnika. To je lahko še dodatna skrb, ki je v času, ko planirata največji dogodek svojega življenja, resnično ne potrebujeta. Stopite v stik, sporočite, da ste vabilo prejeli in takrat po možnosti tudi že potrdite ali odklonite svojo prisotnost na poroki. Na vabilu je najverjetneje zapisan datum, do katerega mladoporočenca prosita, da javite svojo (ne)udeležbo. NE PREKORAČITE TEGA DATUMA. To, da pustite mladoporočenca v nevednosti po roku, ki sta ga zapisala na vabilo, je izjemno nespoštljivo. Na poroko ste povabljeni, ker ženinu ali nevesti (ali obema) veliko pomenite in ker si z vami želita preživeti enega najlepših dni v svojem življenju. Najmanj kar lahko v zameno naredite je to, da dvignete slušalko in sporočite vaše stališče. Če niste prepričani, da boste lahko prišli, jima to povejte. Kakršenkoli glas z vaše strani je bolje kot to, da se sploh nič ne javite. Izgovarjanje na to, da nimate časa javiti, je preprosto bedasto. Vsakdo ima v svojem dnevu 5 minut časa, da opravi klic. Če pravite, da ga nimate, je to samo izgovor za to, da si ga nočete vzeti. Da vas morata ženin in nevesta po roku klicati in spraševati, ali pridete na njuno poroko, je zanju obremenjujoče, stresno in zelo zelo neprijetno.

Na vabilu (ali ovojnici) so ponavadi zapisana imena vseh, ki so vabljeni na poroko. Če ste napisani samo vi, se z mladoporočencema pogovorite o tem, ali nameravate pripeljati še koga in ali je to zanju sprejemljivo.

Dodaten plus je, da pohvalite izgled vabila in poveste, da se veselite poroke. Verjetno ne bom nikoli pozabila, kako je prijatelj takrat mojega zaročenca po prejemu vabila poklical in rekel: “Stari, na tvojo poroko pa pridem magari iz Papue Nove Gvineje!” Odzivi kot je ta res pogrejejo srce in so (vedno, še posebno pa) v napetem času planiranja poroke pravi balzam za dušo.

Ne zamujajte

Ko nastopi dan poroke, poskrbite, da ste na kraju dogodka ob uri, ki je določena na vabilu. Bolje, da ste tam nekoliko prej kot pa kasneje. Če se vseeno zgodi, da vam zmanjka nekaj minut, poskrbite, da bo vaše zamujanje čimbolj neopazno in neslišno.

To ni vaš dan

Čeprav imate še tako tesen stik z nevesto ali ženinom, ne pozabite, da je to dan, ko se praznuje NJUNA ljubezen in ne vaša z enim (ali obema) od njih. Pivska dokazovanja, hude debate in drugi ekscesi ter razna pretirana okupiranja neveste ali ženina ne spadajo v ta dan.

Ko čestitate nevesti in ženinu, to počnite nežno. Ne dotikajte se nevestinih las. Ne grabite je za lase, ko jo objamete. Ne vlecite je k sebi. Ne stopajte ji na obleko. Ne poljubljajte ju, če ste našminkani. Povejte jima, da sta lepa. Da ste srečni zanju. Da sijeta. Da je poroka preprosto čudovita.

Ne fotografirajte

Če vas nista mladoporočenca izrecno prosila, da fotografirate, tega ne počnite. Verjetno sta mladoporočenca najela profesionalnega fotografa, ki bo poskrbel, da se njun dan ovekoveči, fotografije s poroke pa bosta delila po svoji presoji in ne vaši. Poročni dan tudi ni čas za javljanje v živo preko Instagrama/Snapchata/Facebooka/idr. To je njun dan. To je njuna novica. In njuna pravica, da dan (trenutke, slike in vse ostalo) delita s tistimi, s katerimi sama želita.

Ne izstopajte

Poročni dan je dan, ko sijeta ženin in nevesta. Izogibajte se izstopajočim barvam – še posebno rdeči in ostalim živim (neon) barvam. Izogibajte se prekratkim krilom in neprimernim oblačilom. Poskusite ne biti oblečeni v črno, razen če je črna vaša najljubša barva in se v njej preprosto najbolje počutite. Bela je rezervirana za nevesto.

Plešite in uživajte

Veselite se z mladoporočencema, vendar ne pozabite, da je dan namenjen tudi zabavanju. Plešite, uživajte v hrani in vinu, plešite še več, smejte se, družite se in poskrbite, da bo dan še dolgo ostal v lepem spominu.