Nasveti pred potovanjem na Bali

Bali je indonezijski otok, 3.5 krat manjši od Slovenije, vendar z 2 krat več prebivalci. Večina prebivalcev je (v nasprotju z ostalimi Indonezijci, ki so po večini muslimani) hinduistov, kar se odraža na vseh kotičkih Balija.

O Baliju ste zagotovo slišali že veliko. Zagotovo je že kar nekaj prijateljev ali pa vsaj prijateljevih prijateljev potovalo tja. Ko so se vrnili nazaj, so verjetno govorili o vročem in vlažnem vremenu, kjer se perilo noče in noče posušiti, o eksotičnem sadju, ki so jih polne vse tržnice, o prijaznih prebivalcih otoka in njihovi izredno močni religioznosti, ki zelo preveva vsak njihov dan. Morda so omenili živo zelena riževa polja Ubuda, prometne zastoje v glavnem mestu Denpasar, surfarske kotičke Seminyaka, divje žurke v Kuti, trendi lokale v Cangguju in mnogo mnogo templjev povsod vmes.

Če so imeli srečo, niso omenjali zlorab bančnih kartic in ostalih prevar pri poslovanju z denarjem ali pa zastrupitve s hrano, prometnih nesreč, ugrizov opic in ostalih nevarnosti, ki na nas prežijo kljub temu, da smo na počitnicah. (Ali pa takrat še bolj.)

Zlorabe bančnih avtomatov

Če malo pobrskate po spletu, boste naleteli na veliko člankov, ki svarijo pred zlorabami bančnih avtomatov na Baliju. Zelo popularen način zlorabe vaše bančne kartice, kamor ste po možnosti še nekaj dni nazaj ravno prejeli še dišečo plačo je, da na avtomat nastavijo bodisi lažno tipkovnico, s katero preberejo geslo, ki ste ga ravnokar vtipkali ali pa kar miniaturno kamerico, s katero to geslo posnamejo in hkrati poseben nastavek, ki prebere kartični magnetni zapis. Ponavadi so te naprave nastavljene na kakšne odročne bankomate (ni pa nujno!), najraje ob petkih ali sobotah, ko so banke zaprte in je z njimi nedosegljiva tudi podpora za zlorabljene kartice, vse to pa potem odstranijo v nedeljo zvečer, da je v ponedeljek bankomat spet povsem neoporečen in nesumljiv.

Da bi se izognili takšnim prevaram, morate vedno, ko pridete do bankomata, le-tega dobro preučiti – ali so kakšni deli, ki izgledajo sumljivo? Primite nastavek za kartico, ali se premika? Če se, to zagotovo ni del originalnega in neoporečnega bankomata. Ali je tipkovnica na dotik sumljivo trda, ali se barva ne ujema z ostalimi deli, ali je kje naokoli sled lepila?

Če sem čisto iskrena, na Baliju nisem naletela na bankomat, ki ni zgledal rahlo čudno. Sicer to še ne pomeni, da je ta bankomat past za naslednjega dvigovalca gotovine, lahko pa da je, zato se splača biti previden. Posebnost bakomatov na Baliju je tudi to, da včasih vam dajo gotovino, včasih ne. Včasih jo bodo dali pri dvigu s katero drugo kartico, včasih tudi to ne. Dvigovanje gotovine na Baliju je torej kar manjša loterija.

Najbolj elegantna rešitev vseh teh zapletov in ki jo zelo zelo toplo priporočam je, da si priskrbite N26.

N26 je prihodnost bančništva

Mobilna banka, s katero upravljate preko aplikacije na telefonu. Menjava PIN številke preko telefona, zaklepanje/odklepanje kartice, nastavitev različnih limitov za spletne nakupe/nakupe v tujini/dvig gotovine na bankomatih, dnevnih limitov in instant prejem obvestila o opravljenjem/neuspelem plačilu in vse to kar preko telefona, se sliši kot nekaj iz prihodnosti. Pa ni – vse to imate na voljo pri N26 Mastercard kartici.

Najlepše pa je verjetno to, da sicer nakazila na račun trajajo nekoliko več kot pri domačih transakcijah, ker je N26 nemško podjetje in nakazujete na svoj nemški račun, vendar pa N26 omogoča posebne Moneybeam transakcije, ki so transakcije med uporabniki N26 in se izvršijo nemudoma. Če se zgodi, da ste se zakalkulirali in nujno potrebujete več denarja, kot ga imate na kartici, banke pa so že zaprle svoja vrata in jih bodo odprle šele v ponedeljek in ker je Bali šest ur pred slovenskim časom, to pomeni, da jih bodo odprle, ko bo polovica vašega ponedeljka že skoraj mimo, vas lahko reši prijatelj, ki ima svoj N26. Njegovo nakazilo na vaš račun je pri vas takoj, brez čakanja, brez grizenja prstov in stresa.

Z N26 kartico sem opravila večino nakupov na Baliju in niti enkrat mi ni zatajila ne na bankomatih, ne na POS terminalih. Najlepše pa je to, da lahko takoj po dvigu gotovine na (vedno sumljivih) bankomatih, v sosednjem baru z brezplačnim WIFI-jem lepo spremenite PIN geslo vaše kartice in četudi je bilo vaše geslo kakorkoli posneto, je to geslo po spremembi zastarelo in več ne deluje. Toplo toplo priporočam!

N26 si lahko naročite tukaj.

Zastrupitev s hrano

Za Bali je zastrupitev s hrano tako pogosta, da ima kar svoje ime – reče se ji Bali belly. Voda iz pipe zagotovo ni pitna, zato je vprašljivo vso sadje in vsa zelenjava, ki je oprana s to vodo. Prav tako je lahko problem premalo kuhana hrana. Pa neumivanje rok po obisku toalete ali rokovanju z denarjem. Kocke ledu v pijači, čeprav menda je to redko, ker led (večinoma!) prihaja iz centralne tovarne ledu in če so kocke ledu enakih oblik in velikosti, potem načeloma ni treba skrbeti.

Pravijo, da lahko dobite Bali belly ne glede na to, kako zelo pazite pri hrani in higieni in ne glede na to, v kako zelo fancy restavraciji je bila vaša večerja. Ker je del doživljanja Balija tudi njegova hrana in predvsem brezskrbnost v tem odkrivanju in uživanju, namesto izredne pazljivosti in vsakodnevnega odrekanja priporočam, da svoje telo pripravite in okrepite še preden se odpravite na potovanje.

Midva sva pet dni pred odhodom začela jesti probiotike in z njimi nadaljevala ves čas potovanja in lahko srečna poročava, da lahko danes o “Bali trebuščku” poročava samo iz tujih virov.

Priporočam Travel Biotic, pri katerih zadostuje samo ena kapsula na dan in jih ni potrebno hraniti v hladilniku. Naročila sem jih na spletni trgovini OrCa, s katero imam same dobre izkušnje. Priporočam!

Ostale nevarnosti

Posebna pazljivost je potrebna pri raznih prevarah pri rokovanju z denarjem. Denar menjajte na uradnih menjalnicah. Če vam tečaj pri uličnih menjalcih izgleda predober, je to zato, ker vas bodo v zameno za dober tečaj obrali s prevaro. Še preden boste uspeli pomežikniti. Pojdite na uradno menjalnico, prej pa na spletu preverite približno koliko rupijev so vredni vaši evri. Nato pa dobro glejte pod prste.

V najbolj trendi območjih Balija se prevažajte z Blue Bird taxijem. Snemite si aplikacijo, se logirajte, na brezplačnem WiFi-ju, ki jh po Baliju kar mrgoli (skoraj vsak lokal ima svoj brezžični internet) si nastavite kdaj, od kod in do kam potrebujete taxi, zapomnite si številko taxija, ki vas bo pobral in to je to! Previdni bodite pri raznih taksijih, ki izgledajo kot Blue Bird, pa to niso – v izogib temu, da vas pripeljejo do neke destinacije, nato pa od vas zahtevajo visoke zneske, vse rezervacije taksijev opravite preko aplikacije pri uradnih Blue Bird taksistih in bodite pozorni, da se vsedete v taxi, ki nosi številko, ki vam je bila podana preko aplikacije.

Če se prevažate sami s skuterjem, ne pozabite, da se nesreča lahko zgodi ne glede na to, ali ste na počitnicah ali ne. Nadenite si čelado, peljite po omejitvah in sila pozorno – promet na Baliju teče po levi strani, ne desni. To lahko vodi do več “ups” momentov, zato bodite pazljivi. Pa ne pozabite na mednarodno vozniško.

Ne kupujte banan za opice v opičjih templjih (ali bližini). V trenutku, ko opice zagledajo banano v vaših rokah (ali pa jo zavohajo v torbi, kjer niso varne niti pločevinke od pijač), je ta banana njihova. Pa če to želite ali ne. Lahko postanejo nasilne, na tak način pa tvegate najmanj razne praske in ugrize, v najslabšem primeru pa tudi okužbo s steklino. Midva sva bila priča opičjem napadu na nebogljeno Kitajko, ki je lizala sladoled, opica pa si je poželela njen kornet. Nekaj zlobnih pogledov in renčanja in nevarnega približevanja kasneje, je Kitajka vsa iz sebe bežala stran, pistacijeva kepica je nesrečno ležala na tleh, opica pa v miru malčkala sladoledni kornet.

Previdno torej!